28.2.08

Atheism, and how it didn’t work for me

Είναι ένας τύπος, ας τον πούμε… Ghallas. O τύπος αυτός που λες είναι άθεος. Για να το προχωρήσουμε λίγο, είναι αυτό που το myspace λέει “not religious but spiritual”. Για να το δούμε και από πίσω, ίσως είναι ένας αποτυχημένος ορθολογιστής (ωραίος κώλος).

Ο Ghallas σκέφτηκε σε κάποια φάση (κάποιες φάσεις όπως θα δούμε παρακάτω) να πάει μια βόλτα μέχρι το Άμστερνταμ που ξέρει πιο πολύ κόσμο πλέον από όσο ξέρει στο χωριό του. Είναι λίγο και τα …χμ… κανάλια που του προξενούσαν πάντα ενδιαφέρον, φαινόταν καλή ιδέα.

Το πήρε απόφαση λοιπόν μια βδομάδα του Οκτώβρη να ζητήσει άδεια από τη δουλειά. Ο (Έλλην) κοτζαμπάσης του κούνησε το μαντήλι και του ευχήθηκε καλό βόλι, αλλά ο Λατίνος φεουδάρχης αποφάνθηκε ότι την άλλη βδομάδα μαζεύονται τα μοσχαρκουδομπίζελα, και χρειαζόταν το Ghallas να μετράει τα κουκούτσια. Έτσι, το σχέδιο αναβλήθηκε.

Την επόμενη εβδομάδα, τα μοσχαρκουδομπίζελα ήταν μαζεμένα, τα κουκούτσια μετρημένα, και ο Ghallas επανήλθε στο σχέδιό του. Οι άρχοντες αποφάσισαν ότι τον χρειάζονταν για να γράφει ερωτικές επιστολές προς την πίσω δεξιά ρόδα της άμαξας του Δόγη της Μαγούλας. Ο Ghallas που είχε αρχίσει να χρειάζεται τραγικά ύπνο, αγάπη και προδέρμ, τους είπε ότι αυτή τη δουλειά μπορεί να την κάνει και από το χωριό του (αλλά όχι και από το Άμστερνταμ που δε θα είχε όρεξη να του πρήζουν τα αρχίδια), στο οποίο και συναίνεσαν, και έτσι πήρε εν τέλει άδεια η οποία τα μόνα σύνορα που τον πέρναγε ήταν της Λαμίας.

Τέλη Γενάρη, άδεια έχει ξεμείνει από τα πέρσι , η δουλειά έχει πέσει για ύπνο και τα πάντα μοιάζουν ρόδινα για ένα ταξιδάκι.

- Θέλω να μιλήσουμε.

- Να σου πω εγώ κάτι πριν, και μετά πες μου ό,τι θέλεις. Αποφασίσαμε να σε στείλουμε για ένα μήνα στην εξωτική Πέρα Τραχανοπλαγιά για να κάνεις Ποιοτικό Έλεγχο σε Πετάλωμα Ψύλλων. Είναι εξαιρετική δουλειά, με μεγάλες προοπτικές εξέλιξης, και το τοπίο στα 25 χιλιόμετρα μέχρι την Πέρα Τραχανοπλαγιά είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να ξεπιαστείς και εσύ και η μηχανή. Το μόνο κακό είναι ότι… θα πηγαίνεις ό,τι μέρα να’ναι ότι ώρα να’ναι για ένα μήνα σερί. Τι έλεγες?

-

Τέλη Φλεβάρη. Η υπηρεσία στο φυλάκιο Ποιοτικού Ελέγχου Πεταλώματος έχει τελειώσει. Τα χιόνια, η 15ήμερη εμπλοκή, μία ελλάσων σούπα με τη μηχανή, το συνάχι, η χαμένη ταυτότητα και τα 2-3 παρολίγον εγκεφαλικά φαντάζουν μακρινό παρελθόν. Η άδεια αυτήν τη φορά είναι εξασφαλισμένη. Η επιπλέον δουλειά που βάραινε τη συνείδησή του και τα αρχίδια του έχει γίνει. Το ταξίδι χρειάζεται όμως ταυτότητα. Για να κόψω μια δυο σελίδες, μετά από 5 επισκέψεις στην αστυνομία, 15 τηλέφωνα σε 2 Αστυνομικά τμήματα, 2 τηλέφωνα σε μία υποδιεύθυνση Ασφαλείας προς υποκατάστασιν ενδουπορεσιακής επικοινωνίας που δεν έγινε ποτέ και καμιά 100αριά χιλιόμετρα πήγαινε-έλα, η γαμημένη ταυτότητα είναι πλέον στα χέρια του. Βρίσκει και μια πιστωτική για να βγάλει τα γαμο-εισητήρια, και όλα μοιάζουν ΤΕΛΕΙΑ. Τραβάει λοιπόν για μια τελευταία μέρα στη δουλειά, για να παρακολουθήσει ένα happening (που εν τέλει δεν έγινε ποτέ), και η μοίρα τραβάει το τελευταίο εργαλείο από το σουγιαδάκι της. (αντιστοιχο τρόπον τινά με τις πλαστικές οδοντογλυφίδες στα μαχαίρια επιβίωσης. Μικρό αλλά θαυματουργό).

Τρώει μια σούπα με τη μηχανή και γαμάει το πόδι του και ησυχάζει.

Που το πάω? Μετά από αυτά, αρνούμαι πλέον να πιστεύψω ότι δεν υπάρχει θεός. Υπάρχει η σαδιστική κακόγουστη παλιοχαμούρα και κάπου γελάει με την Παρεούλα του. Τραγόμορφα τρανόψωλα bisexual εκτρώματα, κομπλεξικούς μπαρμπάδες με προβλήματα στύσης που ευνουχίζουν κόσμο για να μη νιώθουν μειονεκτικά, πολεμοχαρή ανεγκέφαλα γκόμπλιν, κουτσούς, φώκιες με φωτοστέφανα και ούτω καθ’εξης. Και επειδή κάποιοι τα είπαν καλύτερα από εμένα…

16.2.08

Why can't MEN be like the Netherlands?

Cheap thrill I got to admit, still:
Itelli, yes, I DO mean flat and shallow.
Satan_your_lord, we do build mighty dams ourselves.

Everybody else, though I hate to generalize on such a small(null?) speciment, read back.

9.2.08

Gestalt

Με έχει πιάσει αρχαιοκαυλίαση τελευταία? Όχι. Μάλλον το θέμα βολεύει γιατί βρίσκεις εύκολα εικόνες. Η συνταγή της ημέρας είναι το μνημείο που ανήγειρε το ελληνικό κράτος (μάλιστα, μάλιστα... *1) υπέρ των Θεσπιέων που έπεσαν στη μάχη των Θερμοπυλών.

Να πω την αλήθεια, δεν το έχω δει ποτέ. Το Λεωνίδα, περνώντας με 120 από το δρόμο, τον έχει πάρει το μάτι μου, παρότι κανένας δε σκέφτηκε να διαμορφώσει ένα χώρο εκεί που να μπορείς να αφήσεις το όχημά σου για να επισκεφτείς τον τόπο. Εντάξει, υπερβάλλω κάπως. Υπάρχει ένα παρκινγκ σαν αυτά που υπάρχουν κάθε 10 χιλιόμετρα στην εθνική για να ελαφραίνεις τη φούσκα σου.

( ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ
Παρακαλούμε το Ταμείο Εθνικής Οδοποιϊας, το ΥΠΕΧΩΔΕ, την Παναγία Σουμελά, το Νυαρλαθοτέπ, οποιονδήποτε εν τέλει είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση (εεε??) των χώρων αυτών (όχι του μνημείου - των άλλων). Θάμνους σε όλα τα πάρκινγκ. Ναι. Υπάρχουν και γυναίκες που θέλουν να ξαλαφρώσουν και, όπως και να 'χει, δεν είμαστε όλοι ίσα και όμοια. Ο θάμνος είναι φτηνός, καλαίσθητος, και βολεύει. Εκτός και αν οι υπεύθυνοι αρέσκονται να παίρνουν μάτι σε τέτοια υπεράνω υποψίας μέρη. Για την Παναγία και το Νυαρλαθοτέπ, δεν το πιστεύω. Για τους άλλους, επιφυλάσσομαι.

Κλείνω την παρένθεση γρήγορα γιατί πουντιάσαμε. )

Φτάνεις με τα πόδια λοιπόν στις Θερμοπύλες για να ξεμουδιάσεις, και στρέφεις την προσοχή σου στο μνημείο.Η πλάκα στα αριστερά γράφει, για όσους βαριούνται να βγάλουν τα μάτια τους, ή το έχουν κάνει ήδη:

ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ

ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΕΦΑΛΗ ΑΝΔΡΙΚΗ ΜΟΡΦΗ
ΤΗΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
ΤΩΝ ΕΠΤΑΚΟΣΙΩΝ ΘΕΣΠΙΕΩΝ
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ

ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΤΕΤΑΜΕΝΑ ΣΤΗΘΗ
ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ, ΤΗΝ ΑΝΔΡΕΙΑ, ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ
ΤΗ ΓΕΝΝΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ

ΜΕ ΤΟ ΑΝΑΣΗΚΩΜΕΝΟ ΦΤΕΡΟ
ΤΗ ΝΙΚΗ, ΤΗ ΔΟΞΑ, ΤΗΝ ΨΥΧΗ
ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΜΕ ΤΟ ΤΣΑΚΙΣΜΕΝΟ ΦΤΕΡΟ
ΤΗΝ ΕΚΟΥΣΙΑ ΘΥΣΙΑ
ΚΑΙ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ

ΜΕ ΤΟ ΓΥΜΝΟ ΚΟΡΜΙ
ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ
ΠΡΩΤΟ ΘΕΟ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΘΕΣΠΙΕΩΝ

Και λέω τώρα εγώ... μνημείο, έργο τέχνης, με υπότιτλους? Συννεφάκι στο μυαλό του καλλιτέχνη? ή της επιτροπής που το ενέκρινε, για να μη σκάσει μετά η αντιπολίτευση και λέει ότι έκαναν ένα μνημείο ό,τι να'ναι?

Μυστήρια πράγματα. Μάλλον μας έχουνε πάρει (χαμπάρι?) για τελείως ζώα που δεν καταλαβαίνουμε και πολλά, οπότε είπαν να γράψουνε και ένα reference για να μη λέμε και μαλακίες στους τουρίστες.

Αντιπαρέρχομαι (συνέχεια, και πολλά πράγματα. Σημείωση να το κόψω)

Και φτάνω στην αφορμή αυτού του κειμένου.

ΟΙ ΠΥΛΩΝΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΤΙ ΣΚΑΤΑ ΣΥΜΒΟΛΙΖΟΥΝ????


Είναι δυνατόν να κοιτάς το έργο και να μη βλέπεις τους πυλώνες από πίσω? Το μαυροχάλικο? Το εργοτάξιο? το αμάξι του εργοδηγού? (καλά κάνει ο άνθρωπος και το έχει, με τα πόδια πηγαίνουμε εμείς που είμαστε τουρίστες. Και δεν έχουμε άδεια να παρκάρουμε στο εργοτάξιο). Μα είναι τελείως ζώα? Τα σύρματα που περνάν αριστερά - δεξιά από το μνημείο τι είναι? Περσικό βασανιστήριο?

Μα τι ζώα...

Σηκώστε ένα τοιχάκι από πίσω, λευκό, 2 - 2,5 μέτρα από τη μια μεριά του μνημείου ως την άλλη. Δεν είπα να κάνουμε την περιοχή Ακρόπολη... αλλά όχι και έτσι.Το κάνεις που το κάνεις.

Σημειώσεις:

1) γενικά υπάρχει μάλλον η εντύπωση ότι αυθεντία στα μνημεία ήταν οι αρχαίοι, μας έχουν αφήσει και αρκετά, οπότε είναι περιττό/άσκοπο να φτιαχτούν νέα, σχετικά με αυτούς.


Μάλλον θα συμφωνήσω με αυτά που βλέπω. Όχι ότι βρίσκω κακά/ακαλαίσθητα/οτιδήποτε τα νεότερα (και αναφέρομαι τώρα συγκεκριμένα στα 2 στις Θερμοπύλες). Αλλά είναι αυτό το γαμημένο το gestalt... Ο Παρθενώνας έχει και μια Ακρόπολη από γύρω. Ο ναός στο Σούνιο θάλασσα και πέτρα. Τώρα να φτιάχνεις μνημεία που πρέπει να τα βολέψεις στη σχεδιασμό της διαπλάτυνσης της Εθνικής Οδού...