30.10.09

Τι να είναι η Αγγλία?

Να είναι ο περίφημος βροχερός καιρός της? σε 5 μέρες, μετά βίας πέτυχα 3 ώρες spitting, κατά τα άλλα λιακάδα και άγιος ο St. George. Εντάξει, δεν έκαιγε το δέρμα, ίσα ίσα έκανε χαριτωμένα τα σύννεφα, και βαριά τα πουλόβερ.





Να είναι η αγγλική ακρίβεια? Παπάρια. Στη χώρα με το παλιότερο σιδηροδρομικό δίκτυο στον κόσμο, και την πιο διαφημισμένη εντόπια punctuality, τα τρένα όχι μόνο σε αφήνουν στα κρύα του λουτρού, ή σε ξυπνάν από το μακάριο σου λήθαργο με μια μαεστρική αλλαγή γραμμής 2 λεπτά πριν την αναχώρηση, αλλά ΦΕΥΓΟΥΝ ΚΑΙ ΝΩΡΙΤΕΡΑ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την First Great Western για την ευκαιρία που μου προσέφερε να γνωρίσω και το Heathrow - έχοντας διασχίσει καμιά 20αριά άψογα γραφικά αγγλικά κωλοχώρια - και να βοηθήσω την ελληνική οικονομία αγοράζοντας ένα επιπλέον εισητήριο με την Aegean για να φέρω το άθλιο τομάρι μου πίσω στα πάτρια. Ήταν το λιγότερο που μπορούσε να κάνει για την ακύρωση της προγραμματισμένης βόλτας στην Οξφόρδη.



Να είναι το "Good ale, the true and proper drink of Englishmen" που ανέφερα και στο προηγούμενο post? Δόξα τω Ρανγκινούι, δεν είμαι Englishman. Φανταστείτε ένα πάρτυ όπου ξεμένουν 25 διαφορετικά ποτήρια μπύρας μισογεμάτα στο σαλόνι σας καθώς πέφτετε λιπόθυμοι για ύπνο. Την άλλη μέρα, ξυπνάτε, βάζετε τα ποτήρια με τη ζεστή, ξεθυμασμένη μπύρα σε έναν πάγκο, τους κολλάτε φανταχτερές ετικέτες, και τα σερβίρετε περηφανοι για την ποικιλία σας στους επισκέπτες σας. Αυτό είναι το χιλιοτραγουδισμένο αγγλικό ale. Τουλάχιστον έχουν την αξιοπρέπεια να το πουλάνε φτηνά. Η μυρωδιά της υπεραιωνόβιας χυμένης μπύρας στην παχιά μοκέτα της pub απλά κάνει πιο δύσκολο το να βρείτε την τουαλέτα με την πανάρχαια μέθοδο "follow your nose".

Ας είναι καλά ο ευλογημένος Arthur Guinness, και η, ομολογουμένως, φτηνή βότκα.

--- Χωρίς φωτογραφία λόγω αγανάκτησης ---

Να είναι η κουζίνα της? Μπαααααααα! Εντάξει, δεν είναι χάλια, αν έχεις σκοπό να τα ακουμπήσεις, αλλά από το παρακάτω τυπικό αγγλικό τραπέζι, το τασάκι δε θα φαντάζει και τόσο κακή επιλογή μετά από κανένα μήνα.



Να είναι οι παραλίες της? ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ




καλός λουόμενος είναι ο νεκρός λουόμενος


Να είναι ο Shakespeare? Στάνταρ, τα σαιξπηρικά αγγλικά θα σας βοηθήσουν τα μάλα στην καθημερινή συνεννόηση με τους ιθαγενείς.





Να είναι η φύση της? (έλα, τελειώνω, μη φωνάζετε, στρίψτε ένα τσιγάρο για όνομα...)
Εδώ πάω πάσο. Αν εξαιρέσουμε ότι το "Αγγλικός Ορειβατικός Όμιλος" είναι φανταστικό αποκύημα του επιπέδου "Σύλλογος Συνταξιούχων Αστροναυτών Μαγκουφάνας", είναι πολύ όμορφη, ακόμη και μέσα ή δίπλα στις πόλεις. Προφανώς και κυκλοφορούν ξωτικά που κουρεύουν το γκαζόν τα βράδια, αλλιώς δεν εξηγείται αυτή η κατάσταση (τα δικά μας Βριλ μάλλον χέζουν τσιμέντο), και όσο και αν χλεύασα την ταμπέλα που έλεγε ότι ο Τάμεσης είναι πλέον από τους πιο καθαρούς ποταμούς στον κόσμο, προφανώς είναι επιβιώσιμος.









Για εμένα πάντως, η πεμπτουσία της αγγλικής εμπειρίας, πέρα από μισάωρα chats με αργόσχολους μεταμεσήλικες, αποδείχθηκε η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου. Ευγένεια, μεθοδικότητα, επαγγελματισμός, keen eye (their words, not mine), αυταπάρνηση μπροστά στο βραδυνό κρύο με τα χαριτωμένα κοντά πουκαμισάκια τους...
Εντάξει, στο οργανωτικό ίσως χρειάζονται λίγη βοήθεια, είναι λίγο ντροπή να χάνεσαι μέσα στο πάρκο που περιπολείς, ή να περιμένεις να σου φέρουν έγγραφα με τα πόδια από το τμήμα κάνοντας σινιάλα με το φακό για να σε βρούνε στα σκοτάδια, αλλά αν οι προθέσεις είναι αγνές, περασμένα-ξεχασμένα.
Η σχετική δυστοκία των νεαρών οργάνων στη casual chatting και η αμηχανία τους μπροστά στο ελληνικό φλεγματικό χιούμορ -την φάγατε στην έδρα σας ol' chaps- μπορεί να δικαιολογηθεί κάλλιστα με το νεαρό της ηλικίας και την έλλειψη εμπειρίας στο σώμα, δεν υπάρχει λόγος να το κάνουμε θέμα. Όπως και να έχει, όταν μία σύλληψη τελειώνει με θερμή χειραψία και ένα "Nice meeting you, have a wonderful evening", δε μπορώ παρά να δηλώσω οπαδός του λονδρέζικου μοντέλου αστυνόμευσης.

Γεια σου ρε David! χο χο χο




όχι, δεν είναι αυτός ο David, πάνω στη συγκίνηση του αποχωρισμού ξέχασα να ζητήσω αναμνηστική φωτογραφία

23.10.09

Sixty different religions and only one sauce?

Τέρμα οι φτηνές (χμμμ...) εβδομαδιαίες αποδράσεις των 200 - 400 - 500 χιλιομέτρων. Καιρός να πάρουμε ένα σοβαρό, διευρωπαϊκό πούλο. Έχει αγριέψει και η κατάσταση με τους μπάτσους, συγγνώμη, τα όργανα Προστασίας του Πολίτη, δε βγαίνει άκρη και με τις κουκούλες, θα φορεθούν φέτος? δε θα φορεθούν? θα φορεθεί καπέλο με φτερό? ταγιεράκι με βάτες?

μέχρι να αποφασίσει η νέα κυβέρνηση τη μόδα του φετινού χειμώνα, εγώ λέω να πεταχτώ μια βόλτα Αγγλία για φωτογράφηση. Σύμφωνα με τις στατιστικές, θα προσφέρω στο βρετανικό κράτος περίπου 1500 φωτογραφίες μου. Θα φροντίσω να κρατάω σε εμφανές σημείο το e-mail μου, και ελπίζω να μου στείλουν τις καλύτερες, ώστε φωτογραφικά να ασχοληθώ και εγώ απερίσπαστος με τους πράσινους λόφους, τις μαύρες μπύρες και τις Her Majesty's Ducks, χωρίς να χρειάζεται να τραβάω και τη μουτσουνάρα μου.

Όποιοι θέλετε σουβενίρ και αηδίες, να μου το πείτε να ξέρω. Όχι να τα φέρω κιόλα απαραίτητα, αλλά να ξέρω, για να σας ζητάω και εγώ όταν φεύγετε ταξιδάκια.

Αν δεν κορεστούν οι τάσεις φυγής μου και εκεί, έχω προβληματάκι, γιατί η τελευταία μου ελπίδα χάθηκε λόγω λεβεντιάς.


και, ως συνήθως, λίγη κλεμμένη εξυπνάδα για να μπαίνω σε mood:


Good ale, the true and proper drink of Englishmen. He is not deserving of the name of Englishman who speaketh against ale, that is good ale.
Living in England, provincial England, must be like being married to a stupid, but exquisitely beautiful wife. England has three great things: tea, that comes from India, and Oscar Wilde and me, who are Irishmen.
  • George Bernard Shaw
The English instinctively admire any man who has no talent and is modest about it. England is the only country in the world where the food is more dangerous than sex. Many continentals think life is a game; the English think cricket is a game.

9.10.09

openGAP.gr

Όποιος νύχτα περπατά...
Έπεσα πάνω στην ανοιχτή διακυβέρνηση του Γιωργάκη -δε χτύπησα, μην ανησυχείτε- και έχω να επισημάνω τα εξής:

1) O δικτυακός τόπος και οι εφαρμογές έχουν υλοποιηθεί με Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα


Γιώργο προχώρα, γάμησέ τα όλα. Είναι και ο Λιακό linuxάς, εμείς τα παραθυρικά απολιθώματα θα εκπροσωπούμαστε μόνο από τον "Χαρίζω οικόπεδα, χαρίζω χρέη" σε λίγο. Μεράκλωσα. Το νέο site της Βουλής που κοστολογήθηκε 900 τόσες χιλιάδες ευρώ θα τρέχει σε ιμπεριαλιστικό, εκμεταλλευτικό, σιωνιστικό ASP.NET φαντάζομαι. Του George πόσο να πήγε? Τσάμπα? Μπορεί κιόλα... όλα να τα περιμένεις από το ταχύτερο σπερματοζωάριο του αείμνηστου.

2) Το Γραφείο του Πρωθυπουργού ήξερα ότι είναι στη Μαξίμου, όχι στη Βουλή. Γίνομαι μαλάκας, το ξέρω. Χούϊα είναι αυτά

3) Το παλιό, αναχρονιστικό, συντηρητικό site του πρωθυπουργού έχει πέσει σε πλήρη εγκατάλειψη. Τα πήρε όλα μαζί του ο χοντρός φεύγοντας, μέχρι και την HTML. Τι είναι αυτοί ρε...

4) -το ψαγμένο- κάτω δεξιά στο site του George, ωπ! τι είναι αυτό? CC BY-ND?????
Όταν τα έλεγε η Αλέκα για δικομματική συναίνεση και κάλπικο πολιτικό σκηνικό, κάποιοι δεν καταλάβαιναν... τι άλλο θέλουμε για να πάρουμε τα χαμπάρια μας?

Δεν αντέχω άλλο, θα πάω Πήλιο

2.10.09

Προεκλογικόν

Άντε κουφαλίτσες, περιμένατε λίγο (όχι πολύ πάντως), και ήρθε η ώρα να ξαναπαίξετε το αγαπημένο σας παιχνίδι: ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ!!!!!! χειροκροτάτε ρε

Αυτή η χώρα έχει τόσους δηλωμένους κοψοχέρηδες, που τα εκλογικά κέντρα έπρεπε να μοιάζουν με νοσοκομείο στο Γκρόζνι το 2000, και πέρα και δίπλα από τους δικαστικούς αντιπροσώπους, οι κατά τόπους γιατροί (για ένα χιλιάρικο τη μέρα και αυτοί βεβαίως) θα μοίραζαν προσθετικά μέλη στους επίδοξους ψηφοφόρους. Από την άλλη, μάλλον κάπως έτσι δουλεύει το σύστημα. Ψηφίζεις το μαλάκα, το αρχίδι, αυτόν τον άχρηστο (your words, not mine) που ψήφισες και την προηγούμενη φορά, γιατί έκοψες το χέρι και τώρα τον κωλογλύφεις για να σου βγάλει αναπηρική σύνταξη. Φαίνεται να δουλεύει. For one end of the tongue anyway...

Το σημαντικό είναι ότι από Δευτέρα θα ζούμε σε μια νέα Ελλάδα, που σε ελάχιστα πράγματα θα θυμίζει αυτό που ξέρετε. Γι' αυτό, αν τη Δευτέρα το πρωί που θα βγείτε από το σπίτι σας δείτε το μετρό να σταματαει στην πόρτα σας, τους οδηγούς να οδηγούν στα αριστερά, δίμετρες Σουηδέζες της δημοτικής αστυνομίας να σας πλένουν το αμάξι, άξεστους καουμπόηδες να βατέβουν αγελάδες στο πλατύσκαλο, πετρελαιοπηγές, το καταπράσινο Κιλιμάντζαρο εκεί που ήταν ο Υμηττός, τη ΜΟΜΑ να περνάει γριούλες απέναντι, ή οτιδήποτε άλλο, μην εκπλαγείτε. Είναι η νέα κυβέρνηση που έπιασε δουλειά νωρίς-νωρίς*

*και ο μπούλης να βγαινε (ΟΥΟΥΟΥΑΑΑΑΑΑΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ), πάλι νέα κυβέρνηση είναι. Καμία σχέση με το χθες. Είναι η χείμαρρος φρεσκάδας της νωπής λαϊκής εντολής, σε φρεσκάρει σα να σου τρόμπαραν 14 κυβικά μέτρα αφρού Μασσαλίας στα μετόπισθεν.

Εγώ έχω μεταφέρει από τις προηγούμενες εκλογές τα πολιτικά μου δικαιώματα στην Εύβοια, και σκέφτομαι να πάω να το ρίξω δαγκωτό μακροβούτι καιρού θέλοντος και hangover επιτρέποντος.

Βοήθειά μας, και μην ξεχνάτε,

Democracy is two wolves and a lamb voting on what to have for lunch.