5.1.10

No Shit?



"What a piece of work is a man, how noble in reason, how infinite in faculties, in form and moving how express and admirable, in action how like an angel, in apprehension how like a god! " -- Ο. Σαίξπηρ

"Man is the crowning of history and the realization of poetry, the free and living bond which unites all nature to that God who created it for Himself. " -- Φ.Λ. Γκοντέ



"How poor, how rich, how abject, how august, How complicate, how wonderful is man!. " -- Έντουαρντ Γιανγκ



"Πάντων χρημάτων μέτρον ἄνθρωπος" -- Πρωταγόρας

"Σκιᾶς ὄναρ ἄνθρωπος" -- Πίνδαρος



"Merda d'artista" is a work of art by the Italian artist Piero Manzoni. The work is a tin can in an edition of 90 labeled in Italian, English, French and German with the description '"Artist's Shit", contents 30gr net freshly preserved, produced and tinned in May 1961.' They were intended to be sold for their weight in gold, the price fluctuating according to the market.
On May 23, 2007, a tin was sold for EUR124,000 at Sotheby's

ο εν λόγω καυλάρας Πιέρο έβγαλε με μία κίνηση ματ ΜΑΛΑΚΕΣ το Σαίξπηρ, τον Πρωταγόρα, τη μητέρα Τερέζα και όποιον άλλον έδωσε στη ζωή του μια δεκάρα για το ανθρώπινο είδος.

--- μία παρένθεση εδώ: θεέ, είσαι μαλάκας. Το απέδειξε ο Μανζόνης. Πώς νιώθεις τώρα που δεν ξεκουράστηκες από την 6η μέρα? Και εσύ ρε Μανζόνη, πώς νιώθεις που έκανες το θεούλη να κλαίει?



είσαι σκατάς ρε ---

Ο Πιέρο ευτυχώς δε χρειάζεται να σηκώσει το βαρύ -και βρωμερό- φορτίο μόνος του. Υπάρχει και ο Doctor Greg Hormone (πρωκτολόγος να υποθέσω?) με το φανταστικό του σκύλο CODY και τον ακόμη πιο φανταστικό κώλο του (του σκύλου)

Για όσους βαριούνται να κάνουν κλικ, ή τους βρωμάει, ένα δείγμα της δουλειάς εδώ:
(hot-linking του κερατά, δεν ξοδεύω από το χώρο μου για τα κακάκια του Cody)






προτείνω πάντως επίσκεψη στο site του δόκτωρος, τα σχόλιά του μπορεί να στειλουν και εσάς να δημιουργήσετε τέχνη.
Να κάνουμε μία λεπτή επισήμανση εδώ. Μπορεί ο σκύλος να βάζει το σκατό, αλλά ο άνθρωπος το κάνει τέχνη. Άλλη μια επιβεβαίωση του θείου δικαιώματος μας πάνω στον πλανήτη.
Θα προτείνω επίσης τον Donald Kuspit, χωρίς να παραθέσω εδώ δείγματα του έργου του γιατί το παραχέσαμε. Η έκθεση πάντως τιτλοφορείται "The Triumph of Shit". Τρέξτε να προλάβετε πριν ξεραθούνε.

Επίσης να προτίνω τον Chris Ofili με τα απόκοσμα γλυπτά του από κοπριά ελέφαντα, και το ανήσυχο πνεύμα του Wim Delvoye και της χωνευτικής μηχανής του "Cloaca". Στο στρατό εμείς αυτό το λέγαμε κουραδομακίνα απευθυνόμενοι σε στελέχη της εμπνευσμένης ηγεσίας μας.

Η wikipedia από την άλλη αναφέρει τη δήλωση συνεργάτη του Μανζόνι που ισχυριζεται ότι τα τενεκεδάκια δεν περιέχουν τον κόπο του καλλιτέχνη, αλλά γύψο. Αν η σκανδαλώδης φήμη αυτή αποδειχτεί, θέλω πολύ να δω τα μούτρα του μούτρου που έδωσε τα 124k γιούρια και πλέον "doesn't even own shit". Αυτά παθαίνεις άμα επενδύεις σε σκατά - ένα δωρεάν μήνυμα προς τους φίλους που ασχολούνται με το χρηματιστήριο.

Μία εξαιρετική συζήτηση πάνω στο θέμα, εδώ (σκατοκουβέντα).

Καλή λευτεριά

4 σχόλια :

  1. Φίλε διέγνωσα μια απαξίωση και ίσως, ακόμη ακόμη, μια ειρωνία στο τελευταίο κείμενό σου με το πολύ ενδιαφέρον θέμα της τέχνης από κόπρανα.

    Δεν ξέρω ίσως σου διέφυγαν κάποια πράγματα. Ίσως σου διέφυγε ο κόπος και η έγνοια αυτών των ανθρώπων για την ποιότητα και την ποσότητα του σκατού που θα παράξουν. Τι ειδικές δίαιτες πρέπει να ακολουθήσουν. Με πόσους διαφορετικούς τομείς πρέπει να εξοικειωθούν (διαιτολογία, γλυπτική, κάλυψη- απόκρυψη).

    Ίσως ακόμη να σου διέφυγε το πόσο αυτή η μορφή τέχνης από μόνη της και μόνο αυτή είναι ένα σχόλιο στη δημιουργία την ίδια. Ποια άλλη μορφή τέχνης προσομοιάζει τοιουτοτρόπως την αγωνία και τον πόνο της γέννησης σε συνδιασμό με την εκφραστική αγωνία του καλλιτέχνη δημιουργού. Προσωπικά δε θα εκπλαγώ καθόλου αν δούμε στο μέλλον συμβατικούς γλύπτες, ζωγράφους και ποιητές αφού πλάσουν τα έργα τους, να τα βάζουν στον κώλο τους και να τα χέζουν μπροστά στο εκτασιασμένο κοινό τους, θέλοντας κι αυτοί να γευτούνε λίγη από την ευφορία της δημιουργίας των καλλιτεχνών που τόσο πρόχειρα σχολίασες.

    Προσωπικά, αλλά νοιώθοντας πως μιλώ εκ μέρους μιας μεγάλης μάζας αναγνωστών σου, περιμένω από σένα πολύ υψηλότερο επίπεδο δουλειάς.

    Θα με πεις άμα θες να γράψεις τόσα τράβα κάνε δικό σου μπλογκ, αλλά θα σου ανταπαντήσω πως όχι εγώ εδώ θα τα γράφω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλά, εγώ είχα αφήσει σχόλιο εδώ τις προάλλες, τι έγινε?

    πήγαινε κάπως έτσι (fade out - fade in)

    "νιώθοντας", όχι "νοιώθοντας" μεγάλε.
    με 3 λέξεις, ξεμπρόστιασα το σεντόνι που μας κατέβασες εδώ χάμου. Θα επανέλθω με περισσότερα γιατί τώρα με έκοψε.

    (fade out - fade in)
    επανήλθα που λες. Φίλε, απαξίωση, ίσως. Ειρωνία, καμία. Αν ειρωνεύτηκα κάποιους, είναι τους ρομαντικούς σκαπανείς της σκέψης και τους εξυμνυτές της ανθρώπινης φύσης. Τους άλλους που καταφέρνουν να βγάλουν λεφτά από τα σκατά τους, με τι μούτρα και αντιπρόταση να τους την βγω?

    (σ)κατά τα άλλα, όσον αφορά το όραμά σου για το μέλλον των εικαστικών τεχνών, το μόνο που μπορώ να σχολιάσω είναι "ο κιμάς κόπτεται παρουσία του πελάτη"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θείο αυτό το είχαμε ξαναματαεπανασυζητήσει και πάλι στο ίδιο θα σε παραπέμψω.

    http://el.wiktionary.org/wiki/νοιώθω

    Φαιδρέ.

    Και φυσικά η προσφυγή στα κατά φαντασίαν σου ορθογραφικά ατοπήματα μου, μόνο έλλειψη επιχειρημάτων και πανικό προδίδει. Και ας μην υπάρχει καν θέμα υπό συζήτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κουμπάρε, η χρησιμοποιήσιμη μνήμη μου σε bits μετριέται στα δάχτυλα ένός χεριού, σιγά μην την ξοδέψω στο να θυμάμαι τι έχουμε ξαναμαναστρουμφίσει ενώ έχω να θυμάμαι 011.... γμτ, το ξέχασα

    σε παραπέμπω στη σχετική γαργαλιστική συζήτηση στο Lexilogia Forums το οποίο έχω μόλις ανακυρήξει ανώτατη συμπαντική αρχή και αυθεντία σε θέματα ετυμολογίας, ορθογραφίας κλπ.

    Θα μου πεις, αυτοί δεν έχουν δώσει την απαιτούμενη σημασία στο ότι ο πληθυντικός του Forum είναι Fora, και εγώ θα σου απαντήσω Ε, ΚΑΙ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή