16.3.12

Είναι ο μπακαλιάρος, ηλίθιε

ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη γιατί το post θα σοβαροφέρει. Κρατήστε την αν θέλετε, γιατί έχει και χριστοπαναγίες μετά.

Αφορμή είναι το ντοκυμανταίρ του Εξάντα για την Ισλανδία "Μαθήματα από τους Βίκινγκς" (εδώ). Αν υπάρχει άνθρωπος που με διαβάζει (και η ερώτηση θα μπορούσε να λήξει και εδώ) και βλέπει ντοκυμανταίρ στο Discovery, το Animal Planet κλπ, αλλά δεν έχει δει το συγκεκριμένο, καιροί που είναι, να πάει να γαμηθεί με καμηλοπάρδαλη ο γάιδαρος. Αν πάλι δε βλέπει, δεν ξέρει τι χάνει. Είναι ενδιαφέρον το πως γαμιούνται οι καμηλοπαρδάλεις. Ειδικά με γάιδαρους

(τώρα ξέρει τι χάνει)

Θέλω να σχολιάσω μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία από το συγκεκριμένο doc.

1. Ναι, η Ισλανδία δεν έγινε παράδεισος. Τραβάνε ζόρια οι βίκινγκς. Από την άλλη, είναι τελείως άλλη κατάσταση να τραβάς ζόρια για να πας μπροστά από το να τραβάς ζόρια για να τραβήξεις και άλλα ζόρια  και άλλα ζόρια ad infinitum για να καταφέρεις -αν επιζήσεις- να φτάσεις σε 20 χρόνια να είσαι απλά λιιιίγο χειρότερα από ότι ξεκίνησες (υπεραισιόδοξη -τζίζους, πόσο έχουμε γαμήσει τις λέξεις- πρόβλεψη ούτως ή άλλως). Από την άλλη, οι πρόστυχοι κρυόκωλοι πολιτικοί κάνανε και άλλο βρώμικο κόλπο για να πάρουν την πλέμπα με το μέρος τους. Ισχυρίστηκαν, άκου τώρα, ότι οι πολίτες της χώρας, το παρόν τους και το μέλλον τους, αξίζουν περισσότερο από τα 16α σπίτια των τραπεζιτών και το τζόγο των αγγλολανδών καταθετών (γιατί αν δε τζογάρεις, δεν επενδύεις στη Landsbanki, επενδύεις σε μια οικεία σου τράπεζα με μη παλαβές αποδόσεις). Ενώ εδώ, με 25 αιώνες παράδοση στη δημοκρατία, εμείς οι απόγονοι του Περικλή, του Μεγαλέξανδρου, του Χαιρεντίν Μπαρμπαρόσσα, της Βέμπο και του Τζων Αυλακιώτη πληροφορηθήκαμε ότι είμαστε μαλακισμένα άχρηστα άπληστα τομάρια και να πάμε να γαμηθούμε μετά ξύλου και μουσικής επειδή η παιδεία μας , η υγεία μας , η δημοκρατία μας, τα σπίτια μας και το μέλλον το δικό μας και των παιδιών σας είναι πολυτέλειες που θα πρέπει να μας απασχολούν μόνο όταν λύσουμε το βασικό μας υπαρξιακό καθήκον, να πληρώσουμε οτιδήποτε  μας πούνε ότι χρωστάμε (αφού οι τσατσάδες του ντόπιου μπουρδέλου κρατάνε παραδοσιακά μόνο δεύτερα βιβλία). Ας κάτσουμε να συλλογιστούμε 2 λεπτά ποια προσέγγιση εμπνέει περισσότερο, και τι κοινωνία διαμορφώνει η καθεμία.

Τραβάω 2 τζούρες και επανέρχομαι.

2. Οι βόρειοι, προτεστάντες, καλοσυνάτοι Ισλανδοί, χωρίς τα 400 χρόνια τουρκοκρατίας στην πλάτη τους, πέρασαν τα χρόνια των παχιών φαλαινών ύποπτα παρόμοια με τους εδώ οπισθοδρομικούς, γονιδιακά κλεπτομανείς, τεμπέληδες ιθαγενείς. Δε μαζεύονταν γύρω από τη φωτιά για να ακούσουν τους γέροντες να διηγούνται τη saga του ψαρέματος στον ωκεανό και την αξία της μάχης με τα κύματα και την αλμύρα. Όχι, πάνω κάτω παστώνανε σε κόκα τους καναδέζικους μπακαλιάρους που ψωνίζανε από το σούπερ μάρκετ, δαμάζανε τον ωκεανό με κότερα και υπέμεναν τον ατέλειωτο χειμώνα σε κλαμπίδια ή, φεύγοντας για διακοπές σε καμιά φτηνή χώρα (σχεδόν όλον τον κόσμο) και τα λοιπά.
Λέω καιρό ότι δεν πιστεύω στην ιδιαιτερότητα του "Έλληνα", αυτού του μυθικού όντως που είναι ο καλύτερος στο γαλαξία ενώ είναι ο χειρότερος στο σύμπαν, ενώ όλη αυτή η συγκλονιστική μάχη ανάμεσα στη θεϊκή πορεία του και την εμετική του φύση συμβαίνει μόνο στο μυαλό του ίδιου, ενώ όλοι οι άλλοι τον έχουν πάνω κάτω χεσμένο και ως ίνδαλμα και ως βδέλυγμα αφού στο κάτω κάτω δεν είναι παρά 10 εκατομμύρια κεφάλια (και άλλοι τόσοι κώλοι) σε μια άκρη του πλανήτη.
Από την άλλη δυσκολεύομαι και εγώ ώρες ώρες να πιστέψω ότι όλη αυτή η μαλακία που βλέπω γύρω μου απαντάται σε ολόκληρο το είδος, και παρόλα αυτά καταφέραμε να επιβιώσουμε.
Ε, οι Ισλανδοί επιβεβαίωσαν τη βασική μου θέση. Οπότε η πρότασή μου είναι ότι αν πάσχετε από ενοχικά και συμπλέγματα κατωτερότητας που σας πείθουν ότι καλώς παθαίνουμε ό,τι παθαίνουμε, να χαρίσετε την περιουσία σας σε κανέναν ευαγή οργανισμό και να πάτε να δουλέψετε σε κανένα ορυχείο στη Ζιμπάμπουε για να εξιλεωθείτε και να αφήσετε τους υπόλοιπούς μας να παλέψουμε με την ανθρώπινη φύση μας.

3. Αυτό που μου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση όμως είναι ότι it all came down to one man.



Το γαμημένο χόλυγουντ έχει δίκιο, και όλη η υπέροχη θεωρία ότι οι κοινωνίες είναι αυτές που καθορίζουν την τύχη τους, όχι οι "σωτήρες" ή οι "ηγέτες" στην πράξη δε βγήκε. Άσχετα με όλα τα άλλα, αν αυτός ο τύπος με το κάπως αστείο χτένισμα και το παπουδίστικα πονηρό χαμόγελο δεν έδειχνε ότι έχει και ΤΕΡΑΣΤΙΑ



μαγκιά (έλα αηδίες βρωμόμυαλοι) ασκώντας δυο φορές βέτο στην Ισλανδική "διάσωση", με δεδομένο και τον καιρό που κάνει εκεί πάνω οι Ισλανδοί θα είχαν εκλείψει ως φυλή από τις αυτοκτονίες μέχρι τώρα. Και μόνο αυτό το ένα λεπτό.


ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΙΚΙΝΓΚΣ - Trailer from Yorgos Avgeropoulos on Vimeo.

Αν πιστεύεις ότι είμαι ακόμα μαλάκας που θεωρώ το ξεφτιλίκι του Κάρολου στη Θεσσαλονίκη σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στο μέγεθος της πραγματικής ξεφτίλας του, ή ότι "οι πολιτικοί τιμωρούνται στις εκλογές. μόνο" που έλεγε ένας πατημένος γυμνοσάλιαγκας του ΠΑΣΟΚ τις προάλλες, δικό σου πρόβλημα. (χμ, και δικό μου δυστυχώς. Ορυχεία είπαμε ρε, ακόμη εδώ είσαι;) Α, ναι, ο δικός μας στα 15 ήταν αντάρτης στα βουνά yada yada yada yada. Ο κυρ-Olafur ξέρεις πως ήταν στα νιάτα του; Έτσι



Διάλλειμα 2 λεπτών για να επανακαθορίσουμε το πως βλέπουμε το σύμπαν.

Μπα, θα μου πάρει περισσότερο, ειλικρινά αυτή η φωτογραφία ήταν κλωτσιά στα εγκεφαλικά μου αρχίδια. 

Αυτή είναι η δουλειά του ανθρώπου που ασχολείται με τα κοινά και παίρνει κόσμο στην πλάτη του και όχι στο λαιμό του. Αυτή ακριβώς. 
Που ήθελα να καταλήξω; ξέχασα. σίγουρα κατέληξα ότι οι Ισλανδοί είναι μέσα στην ατυχία τους πολύ κωλόφαρδη φάρα που τους έλαχε αυτός ο τύπος αυτή τη στιγμή (θα είναι το καλό κάρμα που μάζεψαν με πεντακόσα χρόνια πλιάτσικο). Εμείς πάλι όχι. Και θα τον πιούμε πολύ άσχημα. 

Αλλά δε μπορώ μέσα σε όλη τη μιζέρια και την αηδία να ακούω και αυτομαστιγωματικές μαλακίες από το βιαζόμενο. 

δεν είναι ο μπακαλιάρος ρε

2 σχόλια :